Service

Tips for vedlikehold av ventilasjons anlegget ditt.

Våronn-tips for ventilasjonsanlegget

 

Våren er gjerne tid for våronn i hus og hage. Hvorfor ikke ta en liten sjekk av ventilasjonsanlegget også? Her er fem våronn-tips for ventilasjonsanlegget.

Visste du at et dårlig vedlikehold ventilasjonsanlegg kan føre til både dårlig inneklima og høyere energiforbruk?

Derfor er det smart å sjekke ventilasjonsanlegget med jevne mellomrom. Hvorfor ikke legge det inn som en rutine når du først tar den årlige våronna i hus og hage?

 

Tips for ventilasjonsanlegget

Dette er det du med jevne mellomrom bør gjøre i ventilasjonsanlegget:

  • Bytt filter
  • Rengjør deler av ventilasjonsanlegget
  • Sjekk hvordan det ser ut ved luftinntaket

Det aller viktigste du kan gjøre, er å bytte filter med jevne mellomrom.

I løpet av vinteren har ventilasjonsfilteret, dersom det har gjort jobben sin, samlet opp mye forurensning fra blant annet veistøv og vedovner. Disse partiklene gjør at filteret blir tettere og får større luftmotstand, noe som igjen fører til at det kreves mer energi å dra luft gjennom filteret. Derfor kan du fort spare penger på å bytte til et rent ventilasjonsfilter med lav luftmotstand.

Dersom det går for lenge mellom hver filterbytte, er det også en viss risiko for at partiklene som filteret har fanget opp, kan begynne å slippe allergener og tungmetaller fra veistøv.

Rengjøring av ventilasjonsanlegget er også smart å gjøre med jevne mellomrom. Rengjøring i og rundt filterinnsatsen kan du fint gjøre selv. Du kan også kontrollere hvordan det ser ut rundt luftinntaket.

Men rengjøring av kanaler og andre deler av ventilasjonsanlegget, som for eksempel varmegjenvinner, bør du få en profesjonell ventilasjonsentreprenør eller et servicefirma til å ta seg av.